Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ρατσισμός: ένα από τα συχνότερα φαινόμενα σήμερα.

   Τους τελευταίους χρόνους τα πράγματα τείνουν να γίνονται χειρότερα για τους ανθρώπους που καθημερινά δέχονται ρατσιστικά σχόλια και επιβάλλονται σε διακρίσεις. Με αφορμή λοιπόν ένα κείμενο στο βιβλίο Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ' Γυμνασίου αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο. Θα αναφερθώ μόνο σε φυλετικές διακρίσεις.
   Αρχικά θα ήθελα να θίξω τη συμπεριφορά των ανθρώπων που ασκούν ρατσισμό. Το γεγονός ότι ειναι προκατειλημένοι και λειτουργούν βάσει στερεότυπων φανερώνει πολλά για την προσωπικότητά τους. Αξίες, όπως η ισότητα, η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη είναι ανύπαρκτες. "Ο τόπος ολοένα βυθίζεται περισσότερο στην αμάθεια και στην αβελτηρία", όπως λεει ο Παπανούτσος, και δίκιο έχει (όσο για την αμαθεία, θα το προσεγγίσω άλλη φορα...). Δεν σέβονται τον συνάνθρωπο και αυτή η δήθεν ανωτερότητα είναι ουσιαστικά αβάσιμη. Δεν σέβονται το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να πληγώνονται από τέτοιου είδους αντιμετωπίσεις.
   Όσο γι'αυτούς που δέχονται το ρατσισμό... Ακόμα χειρότερα.... Εκτός από τη σαφώς αρνητική επίδραση στην ψυχολογία τους, ακολουθεί η πλήρης απομυθοποίηση μιας εξειδανικευμένης εικόνας. Οι περισσότεροι έρχονται ως μεταναστες από ξένες χώρες για να βγάλουν τα προς το ζην, και αντί να βρουν μια καλύτερη ζωή, έχουν να αντιμετωπίσουν άθλιες συνθήκες ζωής και διάφορα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Και όλα αυτα μόνο και μόνο επειδή καποιοι ασυνείδητοι τους θεωρούν υποδεέστερους.
    Κατα τη γνώμη μου, η ισότητα απο όλες τις πλευρές, είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας για μια σωστή, ωμαλή και πάνω απ'όλα δίκαια κοινωνία.

3 σχόλια:

  1. Σωστή/Σωστός! Πραγματικά τους έχω βαρεθεί όλους αυτούς που δεν κάνουν παρέα μαύρους ή γενικότερα με τις "κατώτερες κοινωνικές ομάδες", είναι απλός αξιολύπιτοι! Είναι τελείως ανόητο να σκέφτεσαι έτσι σε μια χώρα που οι ξένοι είναι τόσοι πολλοί και που συνησφέρουν στην κοινωνία μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχω την εντύπωση οτι δεν υπάρχει πλέον ρατσισμός σε τόσο μεγάλο βαθμό σήμερα ειδικά στους νέους.! Ωστόσο, τα άτομα που είναι ρατσιστές έχουν καποιο είδους κομπλεξ με τον εαυτο τους! αυτά απο εμένα.. ! Ωραίο κείμενο.. έμαθα κ καινούργια λέξη "αβελτηρία"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπορει να τη βρεις και ως αβελτερία να ξερεις!
    Εγώ πάντως το βιωνω καθημερινα(σχεδον) παντως και ειδικα στο σχολειο. Προσφατα συμπληρωσαμε ενα ερωτηματολογιο για τους αλλοδαπους, δεν μπορειτε να φανταστειτε τι ειπωθηκε....:@

    ΑπάντησηΔιαγραφή