Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Χριστούγεννα!

   Χριστούγεννα, Christmas, Weihnachten, Navidad, Jul, Nollag, Natale, Noel, Kerstmis, Nadolig... Πολλές λέξεις, μία σημασία. Αυτή η γιορτή, εδώ και πολλά χρόνια έχει χάσει τη σημασία της. Ο θρησκευτικός χαρακτήρας που κάποτε συνήθιζε να υπάρχει έχει πλέον μετατραπεί σε καθαρά πολιτισμικό χαρακτήρα. Κάνοντας λοιπόν μια σύντομη αναδρομή στις Άγιες Ημέρες του τότε, διαπίστωσα πως όλοι, μικροί και μεγάλοι, γιόρταζαν τις ημέρες αυτές με τελείως διαφορετικό τρόπο. Τα παιδιά έλεγαν τα κάλαντα κάθε Παραμονή, χαρούμενα και ξέγνοιαστα! Δεν τους ενδιέφεραν τα χρήματα, το έκαναν για να περάσουν καλά! Την ημέρα των Χριστουγέννων γιόρταζαν με ευλάβεια και πήγαιναν στην Εκκλησία. Αυτές τις μέρες πάντως, ο κόσμος έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Κάθε παραμονή, τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους από νωρίς και το μόνο που τους ενδιαφέρει -δικαιολογημένα κατά τη γνώμη μου, λόγω της άσχημης τροπής των πραγμάτων στη χώρα μας- είναι να μαζέψουν χρήματα και μάλιστα πολλά. Πριν δυο χρόνια έτυχε να δώσω χρήματα σε δυο παιδιά που ήρθαν να ψάλλουν τα κάλαντα,, μάλιστα ένα αρκετά καλό ποσό και μόλις έκλεισα την πόρτα άκουσα το ένα να με βρίζει. Εκείνη τη στιγμή έπρεπε να ανοίξω την πόρτα και να τους τα πάρω πίσω αλλά συγκρατήθηκα γιατί ήταν Χριστούγεννα. Όσο για τους μεγάλους σε ηλικία τι να πω δεν ξέρω. Βουίζει η τηλεόραση κάθε μέρα: Εκπληκτική εμφάνιση στο ρεβεγιόν και ένα σωρό άλλα!
  Φτάνει τώρα με τα μειονεκτήματα. Ας πιάσουμε τα πλεονεκτήματα! Λοιπόν εγώ απο μικρη τη λάτρευαν αυτη τη γιορτή! Πήγαινα για κάλαντα, έδινα τα χρήματα στους άπορους, τραγουδούσα με τον αδερφό μου κάθε μέρα, πήγαινα στις γιαγιάδες μου και γενικά περνουσα φανταστικά!(εκτός απο μια φορα που είχα ανεμοβλογιά :P) Δεν με ένοιαζαν και ουτε τώρα με νοιάζουν τα χρήματα. Η γιορτή αυτή με ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα και φέτος αν καταφέρω να μαζέψω λίγα ακόμα χρήματα θα πάρω δωράκια στον ξαδερφούλη μου που δεν βλέπω συχνά αλλά τον αγαπάω πάντα! Επίσης η ατμόσφαιρα ειναι πολύ όμορφη με το δέντρο, τα φωτάκια και όλα τα σχετικά.Τα τραγούδια, τα μαγαζιά, τα γλυκά!
   Ειναι μια ξεχωριστή γιορτή απο όλες τις απόψεις! Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να περιμένω!

7 σχόλια:

  1. Άνττε επιτέλους γράψατε κάτι!!
    Ωραίο κείμενο.. κ μπράβο που έχεις τέτοια άποψη για αυτήν την γιορτή!! Περιμένω κ άλλα posts!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποχρεώσεις τι να κάνουμε!:P
    χαχαχα! Δίκιο έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θυμάμαι τότε που πηγαίναμε για κάλαντα θέλοντας να δώσουμε την ευχή μας για όμοργα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, που το "κι ο νυκοκύρης του σπιτιού χίλια χρόνια να ζήσει" είχε κάποια σημασία. Τώρα πια οι στίχοι λέγονται μηχανικά, ψεύτικα, σκοπεύοντας στα χρήματα. Χέρομαι πάντος που εσείς (τουλάχιστον) το νιώθετε ακόμη!

    Δεν με έχει πιάσει το κλίμα των γιορτών ακόμη, οπότε προς το παρόν περιμένω ^^ καλή σας μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχομαι να μην αργησει να σε πιασει! Ειναι μια μαγικη γιορτη που μπορει να σε αλλαξει εσωτερικα και να σε βοηθησει οσο γινεται να απαλλαγεις απο την καθημερινοτητα και τα βαρετα, μουντα και μουτζουρωμενα περιεχομενα της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή